lauantai 9. toukokuuta 2015

pe 8.5.2015

Kiirus viikko takana. Taas. Uskomatonta, että puolet työharjottelusta on takana. Ois pitäny järjestää pidempi harjottelu... :) On ollu hienoo päästä tekee töitä Reestartissa, koska oon oppinu paljon ja päässy tekee jotain oikeesti hyödyllistä.

On jännä havaita, kuinka normaalia vapaaehtoistyö täällä on. Suomessa osallistuminen vapaaehtoistyöhön on suhteellisen harvinaista. Tai se ainakin tuntuu olevan jotenkin vierasta. Reestart esimerkiksi pyörii kokonaan vapaaehtoisvoimin, ainakin näin olen ymmärtänyt.

Myös meidän asiakkaita kannustetaan vapaaehtoistyöhön, kun ovat kuntoutuneet riittävästi. Asiakkaat on jaettu kolmelle tasolle: taso 1 aloittelee kuntoutumista ja raitista elämää, mutta tarvitsee vielä perään katsomista ja tukea. Kakkostasolla ollaan jo edistytty eikä ole enää tarvetta korvaushoidolle. Kolmostasolla aletaan olla jo valmiita itsenäiseen elämään ja miettimään tulevia työllistymismahdollisuuksia, jos kuntoutuja on jäänyt sivuun työelämästä. Riippuen ihmisestä ja hänen tilanteestaan, kuntoutujaa kannustetaan esim. vapaaehtoistyöhön.

Täällä vapaaehtoistyö on oikeasti yksi sektori, jonka avulla tuetaan mm. yhteiskunnan palveluita. Esimerkiksi työttömiä, eläkeläisiä ja koululaisia kannustetaan vapaaehtoistyöhön. Paikalliset TE-toimistot jopa auttavat hyväntekeväisyysjärjestöjä rekrytoinnissa. Gov.uk-sivustolla, joka on eräänlainen valtion tietopankki kansalaisille, löytyy paljon tietoa ja ohjeita vapaaehtoistyöhön.

Looginen päätelmä siis on, että täällä ihmiset oikeasti osallistuvat vapaaehtoistyöhön ja sitä arvostetaan. On tosi hienoa, että ihmiset etsii mahdollisuuksia auttaa muutenkin kuin rahaa vastaan. Itseasiassa Gerry kerto, että ens viikolla meillä aloittaa uusi vapaaehtoinen. Ja mun hommana on opettaa hänelle ne työt, joita mä teen, jotta sitten kun mä lähden, joku voi jatkaa siitä mihin mä jään.. :)

1 kommentti:

  1. Hei Lilli,

    mielenkiintoista ja hyvää pohdintaa sinulla vapaaehtoistyöstä. Hienoa että pääset jopa opastamaan seuraajaasi!

    VastaaPoista